Varför är vi så överviktiga?

Jag antar att det enklaste svaret är snabbmat, men problemet bottnar i så mycket annat också. Visst, det hjälper inte att det finns en uppsjö av snabbmats restauranger. Precis som vi blev smärtsamt medvetna om i filmen ”Super size me” så ingår det en otrolig mängd med fett och kalorier i snabbmats menyerna. Jag rekommenderar dig verkligen att titta på denna film om du är beroende av McDonalds – du kan mycket väl komma på andra tankar efteråt.
Dock erbjuder numera många av dessa restauranger även hälsosamma alternativ som sallader, potatis istället för strips, yoghurt och grillat kött istället för friterat. Men varför går vi då inte ner i vikt när dessa varor finns på menyerna? Svaret på den frågan har med våra val att göra.

Många människor har en fruktansvärt stressig tillvaro och oftast väljer de snabbmat som innehåller mycket salt, fett och andra mindre hälsosamma komponenter som bidrar till vikt ökning. Vi tenderar att ha en stillasittande livsstil där vi sätter oss för att titta på tv efter middagen istället för att ta en promenad som man gjorde förr.
Tråkigt nog lär sig även våra barn att leva sina liv på detta sätt. Vi kunde knapp vänta tills vi hade ätit middagen färdigt så att vi fick gå ut och leka eller spela boll när jag var ung. Vi cyklade överallt och tittade bara på tv när det var vissa barnprogram eller familjeprogram. Man var ju tvungen att prioritera!
Idag hittar man med största säkerhet barnen framför datorn eller fastklistrade vid tv:n med spelkontrollen till ett tv-spel i handen. Barnen vet mer om handlingen i Desperate Housewifes än vad deras mammor gör. De kan berätta om precis vilka produkter som det gjorts reklam för på tv mellan olika tv-program. I dagens läge tittar faktiskt de flesta barn på tv minst 15 timmar varje vecka.

Nu säger vi inte att tv är dåligt. Det finns faktiskt vissa program som är fördelaktiga att titta på och som kan hjälpa barnen att bli smartare. Vad vi menar är att barn behöver vara ute i friska luften mer istället för att sitta framför tv:n och äta chips och dricka läsk.
Statistiken visar att det stämmer. 15 procent av alla barn och tonåringar är överviktiga – en siffra som har tredubblats sedan en tidigare studie gjordes 1980.
Vissa människor skyller sin viktökning på låg ämnesomsättning. I vissa fall kan det faktiskt vara så. Men, olika studier och undersökningar har bekräftat det som ingen vill höra: vi är överviktiga för att vi helt enkelt äter för mycket felaktig mat.

952569_super_meat

Att gå ner i vikt är egentligen väldigt enkelt – ät mindre och motionera mer. Men vi är inte mottagliga för den insikten. Det beror i grund och botten på att vi är ute efter en snabb lösning – ett enkelt, smärtfritt sätt att tappa kilon utan att behöva försaka någonting. Men det kan väl rimligen inte vara så enkelt att gå ner i vikt, eller kan det?

Nej det är det inte. Man måste tänka på hur stora portioner man äter, vad du äter, motion, hur mycket man ska motionera, vilken motionsform man ska välja och så vidare. Men man mår inte bättre av att oroa sig för alla dessa bitar. Du måste förstå hela processen innan du kan gå in på detaljerna.
Det du vill uppnå är att du ska bli av med de där extra kilona och det finns otaliga sätt att göra det på. Pröva några av de testade och bevisat effektiva metoderna vi kommer att visa dig innan du letar efter den senaste mirakel dieten. Det är inte så krångligt som du tror!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: